Inleiding Oosterse Filosofie

De module “Inleiding Oosterse Filosofie” bestaat uit een 1e en een 2e jaar. Voor beide jaren zijn er 30 bijeenkomsten waarin we onze kennis van de oude Indiase Vedische levenswijsheid delen. Jouw reden om deel te nemen wordt vooral ingegeven door vragen die je bezighouden; wij noemen ze levensvragen of existentiële vragen; vragen naar vooral het waarom en ook naar het hoe.

Deze waarom en hoe vragen hebben te maken met
De zin en de onzin van het leven
Leven en werken op basis van rust, helderheid en stilte
In je kracht kunnen staan
Gewoonten, emoties en overtuigingen in de hand houden
Leven waarin je dromen en idealen leidraad zijn
Meer vreugde, overvloed en verbinding ervaren

(Zelf)onderzoek
Het lijkt te mooi om waar te zijn, maar iedereen kan stappen zetten op dit pad, ook jij. Want de kwaliteiten om tot een mooier leven te komen zijn diep in je al aanwezig: ze wachten op jouw ontdekking! De oude wijzen wisten het al: om stappen te maken op dit pad is zelfonderzoek essentieel. Hoe werkt jouw geest? Hoe komt de wereld en alle fenomenen erin tot bestaan? Hoe kijk je naar de wereld en waarom zo?
In de inleiding ga je aan de slag met een aantal modellen uit de oude Indiase filosofie die je helpen antwoord te vinden op deze vragen. Stapje voor stapje doorgrond je jezelf en de wereld en kom je beter in balans.

Meditatie
In het drukke dagelijks leven is het niet gemakkelijk om tot zelfonderzoek te komen. De geest is razendsnel en heeft zich al een oordeel gevormd voordat je je er bewust van bent. Waar het oordeel ontstaat gaan onderzoek en verbinding verloren. Hoe doorbreek je dit patroon? Diep in jezelf schouwen gaat beter als je geest stil en rustig is, en daarom hebben oude wijzen meditatie beoefend. De kalmte en het oordeelloze perspectief dat meditatie ze gaf heeft ervoor gezorgd dat ze helder konden kijken. Niet alleen naar zichzelf maar ook naar de wereld. Meditatie- en andere oefeningen zijn dan ook een belangrijk deel van deze module. Meditatie brengt je voorbij het verstand en geeft verbinding met je hartkwaliteiten. De combinatie van meditatie en zelfonderzoek is het krachtigste middel om je (spiritueel) te ontwikkelen!

Voor data en tijdstip klik hier

Voor een reflectie van een deelnemer klik hier

Bijdrage voor een jaarmodule (30 studies):  €230,=
Informatie 2e jr.:
Alex Krappen of Atyna Janse 
Informatie 1e jr.: Sylvia Boonstoppel of Leo de Jonge