Bhagavad Gîtâ

bagavat gitaHoewel duizenden jaren oud, heeft de Bhagavad Gîtâ, één van de belangrijkste geschriften uit de Indiase Veda-traditie, ook in de moderne tijd grote betekenis. Het probleem dat in de Bhagavad Gîtâ aangesneden wordt is namelijk universeel: Als je geconfronteerd wordt met een groot dilemma of een heftige innerlijke strijd, hoe te besluiten? En hoe te handelen?

Arjuna, de hoofdpersoon uit de Bhagavad Gîtâ, vindt in een oorlog zijn geliefde neven en leermeesters tegenover zich op het slagveld. Hij valt aan wanhoop ten prooi; moet hij in deze onvermijdelijk geworden oorlog echt zijn verwanten en leermeesters doden? Hij weet het niet. Hij richt zich tot de goddelijke Krishna en deze legt in achttien hoofdstukken, die elk een yoga (weg naar bevrijding) bevatten, Arjuna de hoogste wijsheid uit. Hij bevrijdt Arjuna van elke twijfel zodat deze met volle overtuiging zijn bestemming kan leven.

Ook wij worden in het dagelijks leven vaak met dergelijke dilemma’s geconfronteerd. De Bahagavad Gîtâ kan ons helpen onze authenticiteit te versterken en ons leren de keuzes te maken die werkelijk bij ons passen. In deze studiegroep worden elke keer een aantal verzen uit de Gîtâ nader belicht. Tevens zal er veel ruimte geboden worden om de verzen toe te passen in je eigen leven en zal er een koppeling gemaakt worden met de actualiteit.

De studies vinden plaats op vrijdagochtend in ’t Pand aan de Kerksteeg 5 te Middelburg. Een studie duurt van 10.30 uur tot 12.30 uur en is los te volgen. De kosten bedragen €7,50 per keer. Voor meer informatie kunt u bellen naar Alex Krappen (06 13432840) of mailen naar spfz@zeelandnet.nl. Aanmelden is niet nodig.

Data 2019: Alle vrijdagen vanaf 11 januari tot en met 19 juli.

De komende tijd behandelen we hoofdstuk 11: De yoga van het kosmische visioen.

In hoofdstuk 11 geeft Krishna Arjuna goddelijke ogen zodat die Hem in als zijn glorie kan aanschouwen. Als wij de werkelijkheid in volle glorie willen zien hebben ook wij het goddelijk perspectief nodig. Wat kunnen we doen om ‘goddelijke ogen’ te krijgen, en wat zien we dan?